3 Followers
1 Following
meganishta

Ex libris de librum vermis

Stories happen only to those who are able to tell them...

Currently reading

Who Killed Mister Moonlight
David J. Haskins
Business Model Generation: A Handbook for Visionaries, Game Changers, and Challengers
'Alexander Osterwalder', 'Yves Pigneur'
The Complete Stories of J. G. Ballard
J.G. Ballard, Martin Amis

Fajront u Sarajevu

Fajront u Sarajevu - Karajlic Nele Karajlic Iako nisam preveliki ljubitelj Zabranjenog pušenja, neke njihove pesme su zaista obeležile i moje detinjstvo i kasniji život. O Nadrealistima da i ne govorimo. Kako je Fajront u Sarajevu bio reklamiran kao autobiografija Neleta Karajlića jedva sam čekao da otkrijem svu priču u pozadini i benda i serije.
Na žalost, iako Nele opisuje svoj život i Sarajevo, knjiga se prevashodno bavi raspadom Jugoslavije (otuda i taj naziv - Fajront u Sarajevu) i to kroz lična razmišljanja kroz koja provejava seta za starom Jugom kao i upitanost kako je sam narod dozvolio da do raspada dođe. Nele jeste beskrajno iskren u tome, ali se zadržava na opštim stvarima koje su svima koji su živeli na tim područjima u toku i nakon raspada više nego dobro poznate.
Ono što nedostaje ponajviše u ovoj knjizi je lični doživljaj! Nele sve vreme izbegava bilo kakav intimni detalj, tek ponegde dajući naznaku šta se dešavalo. Sve što se tiče i benda i serije i ljudi sa kojima ih je radio ne sadrži ništa više od već opšte poznatih mesta koja su uveliko deo popularne kulture i mitologije koja je nastala oko Novog primitivizma.